Akhlaq kita di waktu tertimpa musibah

Bismillah

Hidup tak selalunya indah
Langit tak selalu cerah.

Sepertimana siang dan malam silih berganti, begitu jugalah nikmat dan musibah bertukar gilirannya, datang dan pergi.

Mana ada orang yang tak diuji. Dia baik ke, dia jahat ke, Allah tetap akan menguji. Zon musibah zero hanya di syurga, kekal abadi.

Dalam al Quran yang kita imani itu pun, penuh padat dengan kisah orang-orang yang diuji. Allah sudah berjanji, kita pasti akan diuji, kita pasti akan diuji.

Begitu juga kisah para nabi. Eh cuba bagitahu, nabi mana yang tidak diuji? Sebermula Adam lagi, sudah bertubi-tubi diuji. Hingga, elok-elok diamnya dia di syurga, dicampak ke bumi. Terpisah dengan isteri. Semua angkara syaitan yang durjana dan keji. Yang meracun fikiran serta hati.

Apalagi nabi-nabi selepasnya. Semua diuji, disakiti dan dilukai, hingga mati pada jalan ilahi. Inikan pula kita?

Namun, kerana islam itu syumul dan indah, perlu kita fahami, bahawa seorang mukmin itu, ada akhlaq dan adabnya saat menghadapi musibah.

1. Bersangka baik dengan Allah

Wait. Did i say “musibah” just now?
Maaf. Bukan musibah. Kerana itu, ujian itu, juga adalah nikmat dan rahmat.

Mana ada musibah. Semuanya rahmat. Ok?

Ini lah adab yang pertama sekali perlu ada, waktu berhadapan dengan kepayahan. Iaitu, buangkan sangkaan-sangkaan buruk kepada Allah, dan teruskan bersangka baik padanya.

Jangan memikirkan bahawa kepayahan itu adalah untuk menyakiti, untuk menyiksa atau membalasi. Ingat. Di dunia ini, tidak ada hisab dan hukuman, hanya ada amal. Dan di akhirat nanti, tidak ada lagi amal, hanya ada hisab dan hukuman.

Jadi jangan fikir, bahawa ujian kesusahan itu adalah expression kemarahan Allah. Lupakah, bahawa rahmat Allah itu terlalu luas, dan sentiasa mendahului daripada kemurkaannya?

“allah mana pernah marah..” Kata suami saya pasa suatu hari, selamba-selamba je dia cakap. Sambil selak-selak buku, waktu kami sedang berbual tentang satu isu. Satu statement yang betul-betul mengetuk jiwa saya dan membuat saya berhenti sejenak – itulah lambang husnu zhon kepada Allah. Merasakan, “Allah mana pernah marah..”

Tapi jangan lah pula berasa begitu, hingga tidak takut berbuat kemungkaran ye. Ekhh.

Jadi, praktikalitinya, waktu tertimpa ujian, pertama sekali, istighfarlah. Pohonlah ampun dan maaf dari Allah, banyak-banyak, takut-takut kita ini susah tersangka yang buruk-buruk kepadaNya.

Istighfarlah.

2. Bersyukur

Saya tidak temui penawar luka yang lebih hebat, dari syukur. Bersyukur kepada Allah, di atas kepayahan itu. Sambut musibah dengan hamdalah. Bersyukur juga kepada Allah, atas begitu banyak nikmat-nikmat lain yang di sekeliling, yang masih ada.

Ingat. Some people sleep in sorrow and wake up in sorrow. Kesian. But some people sleep in joy and never woke up again.

Kalau dihitung apa yang kita masih ada, segala-galanya lebihhh bernilai berbanding apa yang kita tidak lagi ada.

Kemana hilangnya syukurmu wahai hamba?

Bersyukurlah. Ucaplah Alhamdulillah. Dan teruslah beramal untukNya, jauhi laranganNya, sebagai menifestasi syukur yang tertinggi. Ujian kepayahan itu pasti akan terubat.

3. Muamalat yang baik

Banyak dari kita, pada waktu diuji, automatik akan moody hinggakan orang lain pun dijauhi. Kadang-kadang, tak pasal-pasal mereka dimarahi. Kita merasakan kita berhak untuk marah dan moody, kerana kita ditimpa bencana.

Kan dah kata tadi, mana ada orang tak diuji. Kita moody pada orang lain, yang tak tahu apa-apa. Mana tahu, dia pun ada kemelutnya sendiri. Kan dah kesian?

Wahai mukmin, jangan begitu. Jangan.

Akhlaq islami, perlu di mana-mana dalam apa saja waktu dan situasi. Kalau tak mampu benar, carilah tenpat untuk sujud dan menangislah mengadu padaNya. tapi jangan sesekali menjadikan orang sekeliling sebagai mangsa.

Tak adil.

Grow up. Kawal emosi dengan ruh iman. Terutamanya pemuda, selalu tewas. Padahal, bukankah pemuda itu sepatutnya golongan yang kuat?

Kalaulah nabi kita asyik nak moody setiap kali diuji, mungkin islam tak akan sampai kepada kita hari ini. Iyalah, siapa nak kawan dengan nabi? Para sahabat mesti banyak terasa hati. Dakwah pun tak tersambut.

Ha nampak tak, bagaimana bagi daie, penting untuk kawal emosi?

Kekal tersenyumlah pada semua. Santuni mereka. Iya, Allah dengar kamu menangis. Allah nampak, Allah tahu. Allah faham..ok?

4. Positif dan usaha berterusan

Mukmin perlu optimis. Bahkan lebih optimis dari orang lain. Kerana iman itu sendiri ertinya “yakin”, jadi haruslah seorang yang mengaku mukmin itu, attitude nya sentiasa positif dan berkeyakinan tinggi.

Putus asa? Itu untuk golongan yang kufur sahaja. Haa bukan saya kata. Allah kata, dalam surah Yusuf ayat 87.

Pada waktu tertimpa kepayahan, sangat penting untuk terus kekal positif, dan tekad untuk terus berusaha itu kekal bernyala-nyala.

Dan dengan pantas, fikirkan strategi untuk solusi. Berfikir, bersyura, dan bertindak. Usah hanyut dipangku kesedihan. Terus bangkit lagi dan pergi dengan lebih berani.

Allah itu Maha Membantu. Lupakah?

Bukankah bersama setiap kesusahan itu ada kesenangan? Lupakah?

Bangunlah. Apa saja kepayahan, jangan berputus asa. Mukmin itu, hanya layak berputus asa kalau kakinya sudah memijak medan neraka. Nauzhubillahiminnarr.

Selagi masih ada waktu, jangan berputus harapan kepada Allah taala yang Maha Pengasih.

(:

Be strong. Dah banyak kali saya ulang, tapi nak ulang lagi – theory of evolution states that only the strong shall survive.

Dan “strong” dalam teori itu maksudnya adapt dengan keadaan sekeliling. Cari jalan untuk solusi. Bukannya keraskan diri dan menunggu mati.

So. Be strong.

Lets survive the dunya together. Survive until jannah. Shall we?

-Huda
saling mendoakan.

kita ini kuat, kerana amal.

bismillah..

terasa sungguh tegang urat leher dan kepala ini, bila membongkar kisah-kisah pejuang. baik yang dari sezaman rasul sahabat, ataupun geng-geng Hassan Al Banna, hatta pakcik-pakcik serta makcik yang masih wujud hari ini.

siapa mereka ini? ala takkan tak dapat tangkap lagi kot. hihi.

mereka ini adalah pewaris dakwah!

stress betul bila melihat mereka ni. kenapalah qowi sangat. kenapalah thabat sangat. istiqomah sampai ke tua. sampai nyawa diambil balik, mashaallah. mereka ni makan apa? gaji berapa? rumah dekat mana?

baru saya sedar. salah soalan tu. yang patut kita persoalkan sampai stress adalah, mereka ni tilawah berapa juzuk sehari? solat malam bangun jam berapa? solat sunat berapa rakaat, berapa salam? puasa berapa hari sebulan? infak berapa percent dari income? tidur berapa minit? hafazan berapa juzuk? bahasa arab fasih tahap apa? zikir mereka? maathurat mereka? USRAH tu haruslah kan, bukan dua kali seminggu lah, lebih.

oh. dan jangan lupa, tanyakan juga, akhlaq mereka. silaturrahim macam mana. ukhuwah macam mana. ithar mereka, salamatus sadr mereka. senyum macam mana, bantu-bantu urusan orang macam mana. bahasa, adab, tertib, macam mana. dan lain-lain lagi.

tak hairanlah jadinya, kalau mereka ini semua nya qowi-qowi, dan hebat dasyat meletup semuanya. Sehinggakan dakwah, hingga hari ini, masih mengalir bagaikan air sungai.

..

Sebenarnya, apa yang nak di highlight kan di sini adalah, bagaimana kita yang mewarisi dakwah hari ini?

tidak sedikit wujudnya, golongan yang menyampaikan inti dakwah, tetapi tidak bersama adab dan tertib dakwah. maka berlamak-lambaklah wujudnya pula golongan yang membenci dakwah, sebab apa? sebab daie nya menyampaikan islam, tapi tidak ada hikmah dan adab, disiplin, etika dan kesantunan yang benar, yang diajarkan oleh islam.

“woi. kau tahu tak mulut kau yang duk mengumpat tu, besok masuk neraka lumazah?”

“huh. kau budak. kau tahu apa, kau amal pun kurang lagi. dengar ni abang nak cerita hadis niat. kau kena dengar baik-baik ni.”

“hek eleh. apalah tujuan hidup kau ni. bangun pagi pergi kelas, dah habis kelas study lagi. lepastu exam, dapat cemerlang, lepastu? kau tau tak hari perhitungan itu pasti?”

“cakap cinta nabi. sambut maulud nabi bagai. tapi sunnah nabi kau tak hidupkan dalam hari-hari kau. kau agak, camtu boleh ke dapat syafaat?”

ahha. rasa nak tumbuk je kalau jumpa orang macam ni hehe.

kalau tak cakap depan-depan pun, sekarang, ramai pahlawan papankunci yang lantang bukan main dekat facebook tu. hentam kerajaan lah, hentam opposition la. Share video orang buat benda tak senonoh, sambil caption kutuk-kutuk.

ok mungkin itu contoh extreme.

ada juga yang tak lah extreme macam tu, dia sopan sikit. cakap sambil senyum, sambil cedok nasik dalam pinggan lagi. tapi sindir-sindir, ayat tak tapis dulu, attack terus ke dasar sanubari orang tu. Allah…….apa semua ni?

ataupun, yang agak kontroversi, kes compete-compete jemaah ni. Ok, tak mahu ulas lanjut hal competition. Tapi kalau bersaing sampai menyakiti pihak pesaing, tercalar ukhuwah tercarik silaturahim, jihad apakah ini…?

sedangkan Rasulullah saw mewariskan dakwah ini kepada kita, bukan isi dan intinya sahaja. Baginda ajarkan serba serbi, bagaimana kaedah dan cara, apa kelembutan dan kesantunannya yang perlu ada, kalau hendak menyampaikan dakwah ini.

Kita menyambut dakwah ini, bukan intinya sahaja. Bukan DUM DUM DUM syahadatul haq sana sini, sayonara jahiliyyah dan segalanya, tapi adab dan etika ditolak tepi. Bukan begitu.

Kita menyambut dakwah ini, isinya dan kaedahnya. intinya, dan tatatertib nya.

 

 

Bukan itu saja, kita mewarisi dakwah ini juga, bersama dengan pengorbanan yang datang bersama nya. Amal fardhi kita. Solat kita, puasa kita, zikir kita, doa kita, MUJAHADAH kita, macam mana?

Amal jamaie kita bagaimana? Itu juga pengorbanan, dan itu lah yang menguatkan kita. Kerana itu Rasulullah saw wariskan dakwah ini, bersama senaraiii amal yang panjang untuk kita ikuti dan kita hidupi. Diajarnya kita tahajjud, diajarnya kita dhuha. Diajarnya kita zikir dan doa itu ini. Kita ini kuat, kerana amal.

 

Kerana Rasulullah mahu dakwah ini berjaya. Kita pula?

Jom jumpa jom berukhwah. (:

Bismillah

Assalamualaikum wrt

Inshaallah dalam masa terdekat ini saya akan pulang ke tanah air untuk cuti musim panas. Pada Sabtu 7 Disember 2013, saya dan beberapa kenalan akhwat (yang sebelum ini cuma kenal di facebook) akan berdating di Masjid Besi Putrajaya.

Waktu: Sekitar selepas zohor.

Mungkin akan borak2 taaruf sambil sharing2 antara satu sama lain.

So. Siapa yang berminat untuk join juga, jom lah! (Female only)

I would LOVVEE to know all of you yang sudi jenguk blog kanakkanak saya selama ni. Ajak la kawan2 jugak. Tak kisah. Asalkan perempuan.

Jom ya!

Kalau serious nak, Wassap saya personally +61416758444

Cant wait!! ((:

-Huda

cinta dan pengorbanan

bismillah

ironi sungguh. waktu nak final exam ni ler tak sihat masuk hospital segala. kerja pulak boleh tahan bertimbun. tapi ini semua membawa aku kepada satu rasa – PENGORBANAN.

kalau lah kita ini Ibrahim, yang kecintaan kita adalah Ismail, barangkali saatnya kita diperintah untuk menyembelih tengkuk si Ismail itu, apalah gaya kita kan?

Syahdu sungguh bila aku memikirkan kisah seorang wanita ni. Yang suaminya seorang nabi, malah khalilullah, kekasih Allah. Tak punya anak, hinggalah satu hari di usia tua, setelah lama menunggu dengan doa yang tak pernah padam.

Dapat pula anak, suaminya tinggalkan dia berdua dengan si bayinya itu di tengah padang pasir. Bukan di stesen minyak di lebuhraya ok. Di tengah alam tak berhuni.

Haruslah dia hairan, kanapa? Atas sebab apa?

tanpa perlu suaminya menjawab, dia grab sendiri – oh okay, Allah yang perintahkan ek? kalau macam tu, lets do it. Gitu.

pengorbanan?

ok. dibesarkan anak itu. dengan apa yang ada pada dirinya, dengan berkalan iman dan cinta, hingga membesar anak itu menjadi seorang nabi juga. Satu hari si suami tadi, pulang. Pulang untuk, menyembelih si anaknya.

pengorbanan?

Sifir mudah, Sebelum adanya pengorbanan, datang dahulu cinta.

sebelum adanya pengorbanan, datang dahulu cinta.

sebelum datangnya cinta, wujudnya dahulu iman.

iman.

iman – cinta – pengorbanan

sifir mudah.

tidak berlaku pengorbanan, kerana tidak ada cinta. tidak ada cinta, kerana tidak ada keimanan.

exam? kerja? health?

cintailah dahulu, sepenuhnya.

baru kau akan tergamak mengangkat parang itu, untuk ke tengkuk seorang ‘ismail’ dalam hidupmu.

Jangan tangkap debunga itu, sabar. Ia akan hinggap sendiri.

Musim semi di Canberra, Australia, Oktober 2013.

Seluruh kawasan universiti penuh dengan debunga yang gugur dari pokok, dan berterbangan, penuh, merata-rata. Serius, memang penuh seluruh ruang udara di situ. Aku tak pasti debunga jenis apa, tapi bila aku dapat pegang satu, rupa bentuk dia lebih kurang kapas. Mungkin sebab itulah dia mudah sangat dibawa angin.

Aku berjalan di perkarangan universiti sambil tergelak dalam hati, melihat gelagat orang ramai. Ada yang mengipas-ngipaskan tangan, gaya macam halau lalat. Ada yang tekup sapu tangan ke hidung dan mulut. Ada yang cuba kejar, tak dapat-dapat. Ada yang memang betul-betul rimas sampai berkerut dahinya. Tak kurang juga, yang berlagak biasa saja.

Aku berjalan di samping suami tercinta. Kami baru sudah settle kan sedikit kerja masing-masing di Chifley Library, dan sekarang nak balik ke rumah. Masak dinner, lepastu malam nanti ada usrah.

Sambil si dia berjalan menolak basikal, aku di sebelahnya ini duk melompat-lompat kecil (sambil control ayu), cuba untuk tangkap debunga/kapas yang berterbangan itu. Geram jugak, asyik melintas betul-betul depan hidung depan mata, tapi tak dapat-dapat jugak.

“Dapat tak tu..” Soalnya bernada usik. Aku tercabar la jugak, huh.

“Alah..dapatnya. iyahh!” aku membalas, sambil terus berusaha untuk tangkap debunga-debunga tu. Eii geram sungguh. Satu pun tak ada yang hinggap.

Suamiku ketawa. Amboi, suka nya eh?

“Eleh..abang pun takkan dapatnya..cubalah kalau terer!” aku mencabar.

Aku yakin jugalah dia tak akan dapat. Sebab aku dah buat satu teori, debunga tu memang tak akan dapat ditangkap. Sebab dia ringan, agaknya. Entah, eish, apa-apalah.

Suamiku hanya tersenyum. Dia memang selalu macam tu, dalam semua urusan pun dia sentiasa tersenyum. kawan-kawan dia kata, sikapnya yang satu ni persis Rasulullah saw. Sejuk hati siapa saja yang terpandang. Aku setujulah. Tapi boleh jadi ini biased, he he.

Matanya tertumpu pada satu debunga yang makin mendekat. Aku jerit excited, “haa cepat abang, cepat!”

Aku pasti, bila dia angkat tangan dia untuk tangkap debunga tu nanti, mesti benda tu akan lari lebih jauh. Sebab, itulah yang jadi dekat aku sejak tadi.

Perlahan, dia tadahkan tangannya, dan dibawa ke arah debunga tu.

Perlahan juga, debunga itu hinggap di atas tapak tangannya, seolah memang itu rumahnya. Cantik dan comel. Lembut, dan tenang.

Aku hampir ternganga, kagum dengan apa yang aku baru lihat. Tapi mujurlah sempat kawal riak muka.

Suamiku masih tersenyum, dan dia berikan debunga di dalam tapak tangannya itu kepadaku. Aku hanya tengok, tak mahu pegang. Saja, malas. Lagipun, aku takut nanti dia terbang semula. Waktu itulah aku lihat, yang debunga itu bentuk dia macam kapas.

Sekejap kemudian, suamiku membiarkan angin membawanya pergi.

Aku tersenyum gembira, puas. Then aku rangkul kemas lengan dia, dan kami teruskan berjalan sambil bercerita macam-macam.

..

Di dalam fikiran, aku terbayang-bayang kenangan tiga tahun dahulu. Sewaktu, aku mula-mula bertemu dengan erti sebenar kehidupan, iaitu pada saat aku mula bernafas di dalam dunia tarbiyah dan dakwah. Aku rasa, aku seperti itulah, debunga kapas itu. Cuba ditangkap-tangkap, tapi aku hanya lari lebih jauh. Bila dibiarkan, aku sendiri yang datang bertandang. Sebab hakikatnya, tarbiyah itu sangat memikat dan menggoda. Cuma kena petik suis yang betul saja. hihi.

Begitulah dakwah.Penuh seni, serius la adik kakak, tak tipu ni. Kita bukan berurusan dengan robot atau haiwan, tapi kita berurusan dengan manusia. Yang macam-macam hati, macam-macam jiwa, macam-macam rupa.

Kita tak akan mampu menawan manusia melalui dakwah ini, kalau asyik hendak gopoh dan memaksa-maksa, mengejar dan menangkap tanpa sabar dan hikmah sebagai kunci.

Manusia – hanya mampu ditawan oleh cinta dan kasih sayang. Sebab tu, Allah hadiahkan setiap manusia dengan anugerah hati dan cinta setiap seorang. Bukan cuma untuk dinikmati sendiri-sendiri, tapi untuk digunakan membawa sesama manusia ke jalan syurga ilahi.

Hassan Al Banna ada gariskan di dalam risalah dakwatuna, bahawa betapa kita ini berkerja dengan dakwah ini, atas dasar sayang sesama kita. Kita nak kita dan semua orang, selamat dan bahagia di dalam syurga abadi. Kita nak kita dan semua orang, terselamat dari azab neraka punya api.

Betapa kita, akan mengorbankan seluruh harta dan jiwa kita untuk orang lain. Sebab kita sayangkan mereka, sayang sungguh-sungguh, bukan main-main.

..

Jadi, berlembutlah. Bersabarlah. Bertenanglah, dan berhaluslah.

Tawanlah manusia dengan cinta, confirm hati mereka akan tertambat kemas nanti.

Siapa nak lebih feel, jemputlah datang ANU Canberra. Tengok sendiri macam mana seluruh uni penuh dengan benda debunga kapas tu terbang-terbang.

And, cubalah tangkap.  (:

** 3 jam selepas siap entry ni, baru jumpa satu artikel. Nama benda tu fluff rupanya. Nah, buka link ni kalau tak caye:
http://the-riotact.com/images-of-canberra-a-bumper-year-for-fluff/30034

lushpup-fluff_fall_101022

ini gambar sebenar tau

 

~~

Huda

cintailah. nescaya kamu akan ke syurga bersama orang yang kamu cinta. 

i’d never put on socks to anyone before.

bismillah..

 

*please read with necessary pauses*

Never, had i put any thought, that one day, i will be putting socks on – – – – – to a man’s feet.

..

And i love the feeling so much (:

..

..

..

Wedding_rings

 

Marriage.

Never it crossed my mind, that by the age of 22, i will be lawfully, syari’e-ly handed over to a man – whose age is 22 as well. (My husband is couple months younger than me by the way. hihi.)

In a land far from home – Hobart, Tasmania, a legendary handshake that took less than 2 minutes had made us the clothes to each other.

“..They (your wife) are clothing for you and you are clothing for them..” (al baqarah 187)

 

Why clothing? No please, not because we’re going to wrap each other literally. I do believe we all have enough stock of jeans and leather for that.

We are clothing for each other, because husbands and wives protect, guide, assist, understand, defend, stand, and care for each other. Its like a jeans or leather jacket in a way, but more than that. Because they do that, not only to feed the hunger of responsibility, but they do that for the sake of Allah, and for the aim to get both of them, into Jannah.

My husband and i, at the first evening of our marriage, we agreed on one thing. That we kinda make it as the Primary Constitution of our marriage.

“give everything, expect nothing, wallahu ghayatuna.”

 

For the past 2 months, this is the thing, that has been whispering to my pair of ears every time i see flaws on him, and i secretly hope it is the same that goes to him when i display my flawful side to him. Even though thaaaatt – hoping – has somehow contradicted with the phrase “expect nothing” lol. :p

 

I learned that to a wife – giving – is the sweetest thing on earth, when it comes to her husband. Especially when the husband really is in need.

Well on the real ground, i dont really enjoy cooking everyday. And I am not into cleaning and packing so geek.

And i never, put socks on anyone, EVER. Except babies.

But i love doing these, for my husband. That excitement is out of nowhere just appeared, and i swear it makes my day incomplete for skipping those tasks.

My husband does not really enjoy wearing shoes. But in winter, of course every body needs that or those feet will turn blue. He is willing to try anyway. So to make it easier for him to adapt with this change, id help him with the socks everyday before he left for class.

Cheesy, i know. Little and insignificant, i know.

But through giving, even though of small things, the value of syukur is much more expressed. We thank, by actions, dont we?

“But as for the favor of your Lord, express it.” (ad dhuha 11)

 

 

I remember i used to be so happy and been smiling all day for being able to print, bind, and post a Thermal Textbook across 1500miles to my husband, when a day before he looked (through the webcam) so stressed for has wrongly printed a copy that he wasnt able to use. It was funny how secretly i was able to access his university portal account and identify which one is the pdf. Hehe.

its true they said, a wife can be a good spy. :p

And i felt so blessed to see him happy and stress-less again, when he received the book at his doorstep one day later. Thanks to Australian Post service.

Not to mention that i feel so blessed that my husband loves to help me with the dishes while i cook,

and makes the bed while i do the cleaning,

and does the laundry while i hang them.

“amal jamaie,” he said. Wow what a term. Hehe.

 

“And of His signs is that He created for you from yourselves mates that you may find tranquillity in them; and He placed between you affection and mercy. Indeed in that are signs for a people who give thought.: (ar rum 21)

No im not here to elaborate the story of my 2-month-old-marriage so people may think or say that we two are that so called lovebirds and so sweet or cheesy or something, no.

What i want to make-a-point here is, that when Allah promised he will place affection and mercy between husband and wife through marriage, it doesnt just happen by magic. Its not like, “okay so you’re now married, from now on you will be happy all time, no pain and no unpleasant feeling will sneak in.” Heck no. BIG no.

Affection and mercy, is something to be worked for, hardly. Continuously. Creatively. With knowledge and passion. With planning and determination.

Just because you are now halal to the person of your choice, it will not make your life like a fairytale, like how the movies love to make it looks like. Oh dont fall for that, i beg you. Fairytale only ‘exist’ in Jannah.

Watch the phrase, “..mates that you may find tranquility in them..”

So you see, we may, or may not. it all depends to us alone.

Nothing is automatically generated. Islam is a religion that teaches the followers to work hard, in order to earn the promised rewards. Manually generated, i would say.

That is why – in marriage, or in anything that we do, the right niat, the right ghoyah, and the right knowledge is crucial.

Everything is back to the Quran and Sunnah.

Islam has taught the believers to be the ideal partner to one another.

Well dont get me wrong. For being ideal partners, problems will not be gone.

Be married or single, life will keep throwing us lemons, and it never seemed to gonna get bored of that. But an ideal (*in the context of islam) partner, will be able to cope and enjoy the problems, with LOVE and AFFECTION. And make a cup of sweet lemonade or some lemon crumble out of it.

Marriage is one of the crucial stages of making changes in the community. Or even to the world.

A society that lives in harmony, consists of families that live in harmony, within it.

Home, where the real teaching begins and developed, where the children are shaped and designed, is the perfect place to instill the value of Quran and Sunnah. Is the perfect place to uphold the value of Islam ultimately.

Therefore, (ish dah macam buat essay jawab exam je) without sakinah and mawaddah between the husband and the wife, the family will not be able to provide a strong islamic surrounding for the children. And subsequently ok dah. ni dah memang macam essay jawab exam.

 

Come.

Just, work the best for our marriage. Learn from the prophet. Listen to the Quran. Be determined and be passionate.

We are building an ummah here. We are not just creating some small world between us and our partner, we are going to change the world to be a better place – and it starts from an ideal (*again, in the context of islam) marriage.

so,

give everything. expect nothing. wallahu ghayatuna. (:

La hawla, wa la quwwata, illa billah.

1185581_713307812017737_2108185339_n

 

Huda

sorry for the silence on the wall. Second semester and a new life phase was being pretty cheesy on me.

but im back on the blog.

Now, with a great imam by my side.

Hasbunallahu wa ni’mal wakeel. (:

berhala yang belum pecah

Bismillah..

 

Suatu petang, dua sahabat berjalan. Yang seorang nya bersuara,

“Depan rumah jiran aku ada patung berhala.” 

Katanya.

 

~~

 

Kira-kira 1400 tahun dahulu, Rasulullah bergerak keluar dari tanah Al-Munawwarah Madinah, menuju ke tanah Al-Mukarramah Makkah, dengan bala tentera seramai sepuluh ribu orang yang kesemuanya dari kalangan para sahabat yang jujur dan lurus dalam melangkah, gagah. Pantang mengalah, demi agama Allah.

Berpergian mereka dengan satu misi. Tanah turunnya wahyu itu akan ditawan kembali. Akan dipancang dengan satu panji. Akan disimbah dengan cahaya islami. Akan disimbah lagi dan lagi, biar bercahaya terang dan memukau, dengan cahaya ilahi.

Bukan kecil kekuatan mereka. Bantuan Allah benar-benar ada, menambah daya dan upaya ke atas setiap  para mukmin itu yang masing-masing mendambakan syurga.

“Apabila telah datang pertolongan Allah dan kemenangan, dan kamu melihat manusia berbondong-bondong masuk ke dalam agama Allah..”

An-Nasr: 1-2

 

Hari itu menyaksikan Kota Mekah dibuka.
Debu dan batu jadi saksi, jiwa nan perkasa tunaikan janji. Seagung kepak sang rajawali, hancurkan kecongkakan tirani. (*lirik lagu)

Sesungguhnya tiada daya dan tiada upada, melainkan dengan adanya Allah bersama.

 

~~

“Kebenaran telah datang dan kebatilan menghilang, sesungguhnya kebatilan itu telah terpadam”

(al-Isra’: 81)

 

Dari atas Kaabah, dengan busar panah di tangan, Rasulullah menyebut untaian ayat ini.

Dengan busar panah di tangan itu, baginda menjatuhkan berhala-hala sebanyak tiga ratus enam puluh semuanya. Satu, demi satu.

“Kebenaran telah datang dan kebatilan tiada lagi menjelang dan tiada pula ia berulang “

(Saba’: 49)

 

Lalu berhala-berhala pun jatuh dan tumbang, hancur berderai-derai.

Lailahaillallah, la syarikalah.

Tiada Tuhan melainkan Allah, tiada sekutu bagiNya.

 

~~

 

Itulah kesudahan berhala-berhala yang disembah oleh puak-puak musyrikin Mekah. Padahal nyata, sedikitpun berhala itu tidak mampu memberikan apa-apa kepada sesiapa, malah untuk dirinya sendiri pun ia tidak mampu berbuat apa-apa.

Ahhaa, menyebut tentang itu, mengingatkan kepada berhala yang dinamakan “manat” oleh Amru bin Jamuh suatu ketika sebelum keislamannya dahulu. Waktu tuhannya itu hilang. Waktu dia mencari-cari dalam amarahnya,

“Mana manat gua??”

 

Waktu itulah beliau melihat kerumunan orang di lubang kotoran, lalu dihampirinya, dan ia mendapati “tuhannya” terhunjam ke kotoran dengan pedang dan bangkai anjing di pundaknya.

Amru pun sedar, berhala yang selama ini disembahnya tidak mempunyai kekuatan apa-apa, bahkan untuk mempertahankan dirinya sendiri pun tidak mampu, walaupun senjata tersedia.

 

 

Namun,

bukan semua berhala boleh pecah dengan hentakan tukul atau tembakan busur panah.

 

1400 tahun sudah berlalu, namun umat hari ini menyaksikan masih banyak rupanya berhala yang belum “pecah”.

Berhala yang bersembunyi di dalam dada muslim, dan mengganggu lurusnya ingatan dan ketaatan seorang hamba kepada Allah yang Maha Esa.

Berhala yang dituruti kata-katanya, didengari bisikannya dan dibuntuti permintaannya. Langsung, menjadikannya tuhan kepada empunya jiwa. Ya, tuhan.

Itulah – hawa nafsu. Yang sentiasa dahaga, untuk disuap dengan keseronokan yang sia-sia.

Maka tidak peliklah, jika Allah bertanya,

“pernahkah kamu melihat orang-orang yang menjadikan hawa nafsu sebagai tuhannya?”

al furqan:43

 

Kerana berhala itu tidak semuanya boleh dipecah hancurkan oleh tukul atau busur panah, maka masih banyak lagi hari ini ‘mereka’ yang belum pecah, belum hancur.

Yang masih ditaati, didengari dan dibuntuti. Walaupun kadang-kala berselang-seli pula dengan mentaati Allah.

Solat, tapi juga pergi ke pesta-pesta hiburan, berlaga bahu lelaki perempuan.

Puasa, tapi mahu juga buka aurat sekali-sekala, berhibur dan menurut rasa.

 

Iya, mungkin benar,

“Alahai. Jangan lah syadid (keras) sangat. At least dia solat. Dari dia tak solat langsung?

Maksiat-maksiat tu lama-lama dia tinggal lah. Jangan sebab dia campur-campur, kita nak kata dia kufur, nak samakan dia dengan musyrikin Mekah dulu tu.  

Iman manusia ni kan, yazid wa yankus..

 

Tuddiaa.

Tapi maaf. Maaf banyak-banyak.

Sampai bila?

Bukankah..

“Dan janganlah kamu campur adukkan yang benar itu dengan yang salah, dan kamu sembunyikan yang benar itu pula padahal kamu semuam mengetahuinya.”

(albaqarah:42)

 

Dan tidak takutkah..

“Maka pernahkah kamu melihat orang yang menjadikan hawa nafsunya sebagai tuhannya,

dan Allah membiarkannya sesat berdasarkan ilmu-Nya dan Allah telah mengunci mati pendengaran dan hatinya dan meletakkan tutupan atas penglihatannya?

Maka siapakah yang akan memberinya petunjuk sesudah Allah (membiarkannya sesat).

Maka mengapa kamu tidak mengambil pelajaran?”

(al-jatsiyah ayat 23)

 

samada 1400 tahun dulu atau sekarang, di Mekah atau di mana-mana, sejak dulu hingga sekarang, Tuhan kita tetap sama –  cuma satu. dan Dia Maha Esa.

Maka kalau dahulu menyembah berhala itu perlakuan syirik mempersekutukan Allah, maka sekarang pun ia tetap sama.

Maaf, wahai jiwa-jiwa. Azab Allah itu lebih syadid (keras) lagi, cukuplah itu untuk membuka luas-luas mata kita.

 

Kalimah syahadah yang kita lafaz,

Lailahaillallah, Muhammadur Rasulullah – sudah masanya kita buktikan dengan jelas dan nyata.

 

Lailahaillallah, la syarikalah.

Tiada Tuhan melainkan Allah, tiada sekutu bagiNya.

 

~~

 

Suatu petang, dua sahabat berjalan. Yang seorang nya bersuara,

“Depan rumah jiran aku ada patung berhala.” 

Katanya, sambil pegang iphone, buka application 9gag.  Sebentar kemudian disusuli ketawa gembira.

“Belum tibakah masanya bagi orang-orang beriman, untuk khusyuk hati mereka mengingati Allah, dan mematuhi kebenaran yang diturunkan kepada mereka?”

al hadid:16

 

Inilah masanya, wahai jiwa-jiwa.

Berhala-berhala yang belum pecah itu, hancurkan. Hancurkan.

 

:.

Huda

bukan aku tidak pernah, merasa bahana nya.

aku juga sedang pahit berusaha. aku juga mahu ke syurga.